Αντιγραφή από την επίσημη σελίδα της σχολής βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών: http://www.sholi.gr/byzantine_music/04-2/
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1964. Είναι καθηγητής, θεολόγος, στη Μέση Εκπαίδευση. Σπούδασε Θεολογία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Βυζαντινή μουσική με τον Κωνσταντίνο Τασόπουλο και τον Λυκούργο Αγγελόπουλο.Με υποτροφία του ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» συμμετείχε ως ερευνητής στο πρόγραμμα μελέτης και ανάλυσης έργων του Βυζαντινού Μαΐστορα Ιωάννη Κουκουζέλη.
Υπήρξε Λαμπαδάριος στον Ιερό ναό Γενεσίου Θεοτόκου Τριπόλεως (1981–1983), στον Ιερό ναό Παναγίας Παλατιανής Πετρουπόλεως (1983–1984), στον Ιερό ναό Αγίας Ειρήνης (Οδού Αιόλου) Αθηνών (1985) και Πρωτοψάλτης στον Ιερό ναό Αγίας Φιλοθέης (1986). Είναι Πρωτοψάλτης στον Ιερό ναό του Αγίου Ευσταθίου στον Περισσό από το 1987.
Έχει διδάξει βυζαντινή μουσική:
- Δημοτικό σχολείο Διονύσου, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Εκπαιδευτήρια ΑΜΕΝΤΩΡ, Άλσος Γραμμάτων και Τεχνών (σε συνεργασία με την εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα), Φροντιστήριο κατηχητών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
- Ωδεία: Ευμουσία, Εράτειο, Ν. Σκαλκώτας.
- Σχολές Βυζαντινής Μουσικής: Ιερού Μητροπολιτικού ναού Αγίου Δημητρίου Κηφησιάς, Ιερού ναού Γενεσίου Θεοτόκου Ραφήνας και στο Μουσικό Εργαστήρι του Ιερού ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης.
- Ιερές Μονές και Ησυχαστήρια: Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Παναγίας Βρυούλων Αθηνών, Αναλήψεως Δράμας, Παντοκράτορος στον Άγιο Αθανάσιο Κερκύρας και Αγίων Αναργύρων Αταλάντης.
Από το 1983 ως μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 900 εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε 30 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής.
Αναφέρονται ενδεικτικά οι πολύωρες αγρυπνίες στην Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά (1983), στην Κολωνία (1985), στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (1987), στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, για την έλευση της εικόνος του «Αξιόν Εστι» (1987), στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος (1992, 1997) και στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, για την έλευση της εικόνος της «Τριχερούσης» (1993).
Κορυφαία γεγονότα αποτελούν η συμμετοχή στην Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ για τον εορτασμό των 2000 χρόνων από τη Γέννηση του Σωτήρος καθώς και η συμμετοχή στις Θείες Λειτουργίες και άλλες ακολουθίες στη Βενετία, τη Ραβέννα (2002) και το Κίεβο (2008) προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Σημειώνουμε ακόμη τις παρουσιάσεις έργων αρχαίας ελληνικής μουσικής, παλαιορωμαϊκού μέλους αλλά και σύγχρονης μουσικής στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου και των Δελφών, του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού κ.α., τις ραδιοτηλεοπτικές ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τη συμμετοχή στην έκδοση δίσκων ακτίνας και κασετών στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Το 1989 συμμετείχε στην έκδοση δίσκου δημοτικών τραγουδιών της Κύπρου με το Χρήστο Σίκκη.
Το 1991 συμμετείχε στην παρουσίαση της τελετουργίας του γάμου στο Ηρώδειο από το Λύκειο των Ελληνίδων.
Το 1993 συμμετείχε στη βραδιά ποίησης του Ιδρύματος Πολιτισμού στο Ηρώδειο.
Το 2000 συμμετείχε στο αφιέρωμα της Άννας Συνοδινού για το Γιώργο Σεφέρη σε συνεργασία με το υπουργείο εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο αφιέρωμα για την ελληνική μουσική σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στο Λονδίνο.
Ως μονωδός έδωσε δύο συναυλίες στο Γιάροσλαβ και στη Βαρσοβία της Πολωνίας τον Αύγουστο του 2001 σε μέλη του 12ου αιώνος.
Από το 1985 έως το 2005 συνεργάσθηκε ως μουσικός παραγωγός με την Ελληνική Ραδιοφωνία.
Το 2009 αναλαμβάνει συνεργάτης του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος στον τομέα της βυζαντινής μουσικής.
Το 1994 ανέλαβε την οργάνωση και διδασκαλία του Χορού των Πατέρων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, τον οποίο διευθύνει στους δεκατέσσερις ψηφιακούς δίσκους (CDs) πού εκδόθηκαν με μέλη κλασικών και Βατοπαιδινών μελοποιών.
Διηύθυνε επίσης χορό ψαλτών για την έκδοση διπλού ψηφιακού δίσκου σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.
Στα τέλη του 2005 ιδρύει το «Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης» και το βυζαντινό χορό ΤΡΟΠΟΣ τον οποίο διευθύνει έχοντας ήδη λάβει μέρος σε πολλές λειτουργικές εκδηλώσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πολωνία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Μαρόκο, Γερμανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Γαλλία και Αγγλία).
0 comments:
Post a Comment